Embodied Dreamwork Imagination en Robert Bosnak


Embodied Dream Imagination is zowel gebaseerd op neurowetenschap, op het fenomenologische werk van C.G. Jung,
James Hillman en Henry Corbin, als wel op de theorieŽn van mimesis, complexiteitstheorie en niet lineaire dynamische, aannames dat
alle psychische staten zijn belichaamd.

Dromen manifesteren zich als gebeurtenissen die plaatsvinden in een quasi-fysieke beeldomgeving, samengebonden als verhalen,
ervaren als sequenties van psychische staten.
Deze staten kunnen gelijktijdig ervaren worden als een samenhangend onderling verbonden netwerk van belichamingen, die unieke therapeutische effecten creŽren. In een hypnagogische staat van bewustzijn - een bewustzijnsstaat tussen waken en slapen - een droomherinnering of een historische herinnering, al dan niet traumatisch, kan als in een flashback worden ervaren als identiek of vergelijkbaar met voorgaande ervaringen.

Langzame en zorgvuldige observatie tijdens een staat van flashback leidt tot een ervaring van veelvoudige lichamelijke gevoelens.
Deze lichamelijke gevoelens worden geankerd als gevoelsherinneringen in het lichaam en kunnen gelijktijdig gevoeld worden.
Op deze manier komt een ervaringsnetwerk in een zijnstoestand die erg verschillend is van de ervaring van het gewoonte bewustzijn.
Door een zo gedifferentieerd mogelijk netwerk te bevatten, worden nieuwe cognitieve posities en diepe psychologische veranderingen mogelijk.
Boeken:


Lees hier de recensie van het laatst verschenen boek: Embodiment

Creative Imagination In Medicine, Art And Travel

ISBN10: 0415404347 | ISBN13: 9780415404341In Kleine droomcursus
~ ISBN: 9789060696347 ~ neemt Robert Bosnak de lezer mee in de wereld van de dromen - niet alleen zijn eigen dromen, maar ook die van anderen. De lezer krijgt oefeningen in actieve imaginatie, leert hoe hij zijn dromen opnieuw kan beleven en maakt kennis met oude alchemistische beelden in zijn dromen en de betekenis ervan in deze tijd. Hij leert hoe hij thema's kan herkennen en een droomdagboek kan bijhouden.           


Dromen met een aidspatiŽnt
~ ISBN: 9789060697436 ~
......een persoonlijk verslag van een therapeut die intens betrokken raakt bij de hopeloze strijd van zijn cliŽnt. Eind 1985 wordt Robert Bosnak benaderd door Christopher, een homoseksuele man, die tot elke prijs bij hem in therapie wil. Maar zijn agenda zit vol en hij weigert hem. Een jaar later probeert Christopher het opnieuw. Tenslotte neemt Bosnak hem aan en binnen enkele maanden is de therapie begonnen. Het is het begin van een aangrijpende behandeling. Halverwege het eerste jaar ontdekt de man dat hij AIDS heeft. Hierdoor komt de therapie in een proces waarbij ook de therapeut volledig betrokken raakt. De strijd om leven en dood wordt door beiden gevoerd. Wat zal sterker zijn: de inzet van beiden, hun positieve denken, Christophers wil om te leven, of de realiteit van quarantaine, bloedtransfusies en statistieken die voorspellen dat hij niet lang meer te leven heeft? Een aangrijpend boek waarin de schrijver en therapeut zijn eigen betrokkenheid, onzekerheid en angsten niet uit de weg gaat.           


Sporen in de wildernis van dromen
~ ISBN: 9789056370176 ~
Al dromend is iedereen ervan overtuigd dat hij zich op dat moment in een reŽle wereld bevindt. Maar dat ook de personen die wij in onze dromen tegenkomen een eigen innerlijk leven en emoties hebben en daarmee onderdeel zijn van een eigen werkelijkheid op zichzelf, dat is een gedachte die nog niet wijd verbreid is. Robert Bosnak toetste deze opvatting aan de kennis en ervaring van Ilyatjari de ngankari, een aboriginal medicijnman voor lichaam en ziel van het Pitjantjara-volk uit Midden-AustraliŽ. Speciaal voor hem reisde hij naar de binnenlanden van AustraliŽ. Naast een boeiend verslag van deze ontmoeting vormt dit boek een praktische handleiding: Robert Bosnak reikt de lezer hulpmiddelen aan om zelf op onderzoek te gaan naar de sporen in de wildernis van zijn dromen.           


Embodiment
Creative Imagination In Medicine, Art And Travel
ISBN10: 0415404347 | ISBN13: 9780415404341


Activiteiten Agenda

          

Dreamwork For Actors
Janet Sonenberg

~ ISBN10: 0878301666 | ISBN13: 9780878301669 ~
Acting calls upon inner powers and perceptions, but most of all it calls upon the actor's imagination. In this revolutionary book, Janet Sonenberg offers an entirely new technique for exploring the imagination. The term dreamwork describes the process by which an individual can free the dreaming mind to explore issues or materials from the waking state. Dreamwork for Actors brilliantly explores the potential of dreams for actor training and development. Dreams, Janet Sonenberg shows, can unlock the actor's autonomous imagination. Working with the noted Jungian analyst Robert Bosnak, she has re-interpreted the ancient practice of incubating dreams ; in this new technique , the actor seeds the dream with materials from the play under study and then uses the resulting dream. No other acting technique offers the perfromer's own dreams as a means to imaginative and artistic expression. Drawing upon her wide experience as actor and director, Janet Sonenberg shows what dreamwork can do. The result is a new tool with which actors can explore their psyches and enrich their performances.


Droomwerk Activiteiten Verwondering ~ wat doen we tijdens een droomconsult ~ Individuele droomconsulten Een Bron ~ laat je inspireren ~ Visie De Droompraktijk ~ Ivon Voss ~

Link
Contact